Drozdzowe babeczki z truskawkami , prawdopodobnie ostatnie w tym sezonie :)

Sezon truskawkowy powoli dobiega konca dlatego staramy sie go wykorzystac do konca 🙂
IMG_6021
Zapraszam na truskawkowe babeczki

Skladniki na ciasto:
50g masla
10 g  swiezych drozdzy
300g maki
2 lyzeczki cukru waniliowego
70g cukru
2 zoltka
160 ml mleka12 truskawek lub innych owocow
maka ziemiaczana lub bulka tarta (do obtoczenia owocow)

Skladniki na kruszonke :
50g masla
50g cukru
50g maki

IMG_6046

Przygotowanie:
Maslo roztapiamy i pozostawiamy do ostygniecia .W letnim mleku rozpuszczamy drozdze.
Reszte skladnikow wsypujemy do miski dolewajac letnie mleko z drozdzami.Wyrabiamy ciasto i dodajemy maslo ciagle wyrabiajac.Miske z ciastem przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia na ok 1,5 h.
Gotowe ciasto dzielimy na 12 rownych czesci (ja robilam na oko :P)
kazda z czesci rozplaszczamy i kladziemy na niej obtoczona w mace truskawke i zamykamy w ciescie .
Tak przygotowana kulke wkladam do papilotki.Gotowe babeczki przykrywam scierka na ok 30 min.
W tym czasie z pozostalych skladnikow przygotowuje kruszonke i nagrzewam piekarnik do 180 C
Babeczki smaruje bialkiem ktore  nam zostalo i posypuje kruszonka.
Wkladam do nagrzanego piekarnika do 180 C na 25 min.
I gotowe 🙂
IMG_6049

Reklamy

4 thoughts on “Drozdzowe babeczki z truskawkami , prawdopodobnie ostatnie w tym sezonie :)

Dziękujemy za każdy komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s